صنعت گردشگری راه حلی برای پیشرفت و بالندگی بردسکن

anbiyaei-12شهرستان کهنسال بردسکن برای توسعه و پیشرفت توانمندی‏ های متعددی دارد. یقین این توانمندی‏ ها مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. گذشتگان لابد گوشه چشمی به آیندگان داشته‏ اند و از سر درد آشنایی لابد اقدام به آمایش سرزمین و پایش آماری کرده‏ اند. لابد مسئولان و مدیران ادوار مختلف مسایل ریز و درشت شهرستان را در سند توسعه این منطقه لحاظ کرده ‏اند.


یقین موضوع گردشگری یکی از اساسی‏ ترین محورهای مدنظر خادمان شهرستان بوده است. به طور قطع کارهای مطالعاتی سترگ و مطلوبی برای ایجاد زیرساخت‏ های توسعه و بالندگی صنعت گردشگری در بردسکن و خدمت به میراث فرهنگی شهرستان انجام شده است.
با علم به این مدعا که تاکنون حرکات خوب و به سامانی برای تاثیر صنعت گردشگری در پیشرفت بردسکن انجام شده است، مطالب ذیل تقدیم خوانندگان نشریه وزین ندای بردسکن می‏شود.
شهرستان بردسکن به اذعان کارشناسان حدود صد و هفتاد اثر؛ تاریخی، طبیعی، مذهبی و فرهنگی وجود دارد. با تلاش مسئولان ذیربط تاکنون قریب سی اثر ثبت آثار ملی شده است. بردسکن دارای موزه مردم ‏شناسی است. اداره میراث فرهنگی این شهرستان به سهم خود دارای فعالیت‏ های درخور توجهی است. سامانه اینترنتی این اداره قابلیت تبدیل شدن به مرجعی برای آشنایی با گردشگری و میراث فرهنگی این شهرستان را دارا می‏ باشد.
آثار تاریخی بردسکن بعضاً در سطح ملی و بین ‏المللی دارای شهرت هستند. مناره فیروز آباد نخستین بنای تاریخی بردسکن است که در ۱۵ دي ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۹۱ به عنوان يکي از آثار ملي ايران به ثبت رسيد. منارعلی ‏آباد کشمر نیز دارای شهرت بسیار است. توجه به گردشگری مذهبی در بردسکن به لطف وجود امامزاده ‏ها و مزارات پیران اجتناب ‏ناپذیر است.
آیین‏ه ای سور و سوگ بردسکن نیازمند مستندسازی است. باید بانک اطلاعاتی باورها و فرهنگ اهالی در نقاط کوهستانی و کویری گردآوری شود. طرح جمع‏ آوری فرهنگ مردم در تقویت موزه مردم‏شناسی موثر است. مردم دین مدار این دیار برای کلیه فصول سال برابر مناسبت ‏های شمسی و قمری دارای آیین و سنت هستند. باید این میراث معنوی شناسایی و به نسل آتی منتقل شود.
در کنار تمام توانمندی ‏های بردسکن شاهد تلالو حوزه طبیعت‏ گردی و اکوتوریسم هستیم. پناهگاه حیات وحش دشت لاغری بخش انابد با ۲۳ هزار هکتار مساحت یکی از جاذبه‏ های مشهور شهرستان می‏ باشد، این پناهگاه یکی از مهم ترین زیستگاه پرندگان وحشی نظیر؛ زاغ بور، هوبره، سیاه سینه، کبوتر وحشی، کبک، تیهو، سنگ چشم و محل تردد یوزپلنگ آسیایی، گربه وحشی، آهو و ... است.
گونه قالب گیاهان این منطقه پوشش قیچ است.دره آسیاب خوشاب یکی دیگر از مناطق خوش آب وهوای شهرستان است. این دره از تنوع گیاهی مطلوبی بر خوردار است و در آن انواع درختان مثمر و غیر مثمر رشد نموده اند. همه ما با زیبایی آبشار درونه و دره زیبای دهانه آب آشنا هستیم. قلاع تاریخی گورا و دختر، به جذابیت این منطقه افزوده است. طبیعت دهانه بیجورد هم ستودنی است. یقین مسئولان برای این جاذبه‏ها طرح و برنامه‏های دارند که تحقق آنها منجر به شکوفایی صنعت گردشگری و به تبع آن اقتصاد شهرستان خواهد شد. کویر بردسکن منطقه‌ای بکر و به یک جاذبه گردشگری محسوب می‌شود.
جنگل‌های طاق جنوب روستای رکن‌آباد، عظیم‌آباد و قوژدآباد هم باید در امر اکوتوریسم بیش از پیش مورد توجه قرار گیرند. در شهرستان بردسکن با تنوع پدیده‏های طبیعی، ژئومورفولوژیکی و میکرو اقلیم‏ های متعدد مواجه هستیم که هر کدام به نحوی می‏تواند سهمی از این صنعت را به خود اختصاص دهد.آیا به نظر شما صنعت گردشگری جایگاه مطلوبی در بردسکن دارد؟ آیا در این صنعت شاهد؛ پویایی و رقابت هستیم؟ در بردسکن عدم توجه به توسعه منابع انسانی یکی از مشکلات اساسی فراروی توسعه این صنعت است. بیشتر نیروهای به‌کار گرفته شده در صنعت جهانگردی این منطقه عموماً از لحاظ علمی، تخصص لازم را نداشته و بدون توجه به ویژگی‌های این صنعت و فقط با دید تجاری وارد میدان عمل شده‌اند.
ضعف اطلاع‌رسانی و تبلیغات در زمینه جذب گردشگر آزار دهنده است. استانداردهای حوزه خدمات گردشگری باید تبیین گردد. شایسته است در زمینه آشنایی مردم با مقوله گردشگری اقدام به فرهنگ‏سازی نماییم. عدم آشنایی اکثر اقشار جامعه با اهمیت صنعت گردشگری عجیب است. تهیه و به‌روزرسانی اطلاعات کافی در مورد مناطق گردشگری در قالب تهیه بروشورها، کلیپ‌ها، فیلم‌های مستند و نقشه‌ گردشگری و همچنین آموزش و گسترش فرهنگ گردشگری برای افزایش آگاهی و دانش اقشار مختلف نسبت به اهمیت صنعت گردشگری و حفاظت از محیط‌زیست یک الزام برای بردسکن است.
صنعت گردشگری بردسکن نیازمند افزایش بودجه برای بهبود زیرساخت‌های مربوط به گردشگری از جمله؛ راهسازی، هتل‌، رستوران‌ها، تسهیلات برای بازدید ازجاذبه‌ها، حمل‏ونقل، راهکارهای ارتباطی و ... می‏باشد. فراهم نمودن امنیت در بحث تقویت گردشگری در حوزه مسایل اکوتوریستی اجتناب ناپذیر است. پایگاههای بسیج محلی می‏توانند با مزاحمین احتمالی امنیت و آسایش گردشگران برخورد کنند. بردسکن در کنار محورهای پرترددی قرار دارد. یقین بر کمیت و کیفیت این مسیرها افزوده خواهد شد.
بهترین منبع جذب گردشگر، مسافرانی هستند که دراین مسیرها درحرکتند، برای نیل به این منظور، با نصب تابلوهای تبلیغاتی و معرفی جاذبه های اکوتوریستی در ابتدای محورهای مورد نظر و ایجاد کمپ‏های اسکان موقت با ارائه حداقل خدمات، می‏توان گام‏های اولیه وکوتاه مدت را در این زمینه برداشت. درکناراین اقدامات اولیه، توسعه راه‏ های ارتباطی وآسفالته به مناطق اکوتوریستی ، راه ‏اندازی مراکز اقامتی - پذیرایی و اورژانس سیار جهت خدمات رسانی بهتر ومطمئن‏تر به گردشگران در دراز مدت ضروری به نظر می‏رسد.
تبدیل کاربری محل‏های اقامتی کهن نظیر منازل قدیمی و کاروانسرا به مراکز اقامتی- سیاحتی موجب تقویت حس ارتباط با گذشته بردسکن می‏شود. این امر انگیزۀ گردشگران را برای بازدید از مناطق اکوتوریستی افزایش می دهد و سبب توجه عمومي به برخ جاذبه‌هاي تاريخي و فرهنگی این شهرستان کهن می‏شود.
برگزاری اردوهای گردشگری با همکاری هیئت‏ های کوهنوردی و علاقه ‏مندان کوه‏پیمایی، صخره‏ نوردی، ماسه ‏نوردی و بیابانگردی به مناسبت‏ های مختلف موجب ترویج فرهنگ طبیعت گردی در بین اقشار مختلف مردم خواهد شد.
می‏توان رشته‏ های جذابی را با توجه به اکوتوریسم بردسکن مانند؛ اسکی روی تپه‏ های ماسه‏ای و قایقرانی بادی در سطوح بیابانی پیگیری کرد. یقین این موارد در توسعه اقتصادی تاثیرگذار خواهد بود. برگزاری تورها و مسابقات شتر سواری در عرصه‏ های بیابانی شهرستان نباید مورد غفلت قرار گیرد. تقویت انجمن‏ های ميراث فرهنگي در نقاط مختلف شهرستان باید بیش از پیش جدی گرفته شود.